BRISK

BRISK Tábor a.s.

Vožická 2068, 390 02 Tábor, Česká republika

Brisk Tábor фабрика која е основана во Чешка Република 1992. Година. Има договор за снабдување на свеќици и греачи со произведувачи на автомобили како што се Audi, Volkswagen, Seat, Škoda. Квалитетот и сигурноста на нивните производи води до сертификатот ISO 14001, кој компанијата го добила во 2000 година.

Набрзо компанијата добила и право да ги снабдува, со свеќици и грејачи фабриката за автомобили Renault-Dacia и GM.

BRISK istorija

1935 – Основана е компанијата BRITA во Tábor која произведувала свеќици со жица и керамичка изолација
1946 – Компанијата е префрлена под националната управа за автомобилска и воздухопловна PAL индустрија
1953 – Се осноца JISKRA, независна национална компанија, која се фокусира на произведување на автомобилски свеќици
1975 – Почеток на производството на третата генерација свеќици и технички и електро керамички
1992 – Се основа акционерско друштво BRISK Tábor како легален наследник на државната компанија JISKRA
1994 – Се добива ISO 9001 сертификат и започнува производството на новата генерација мулти-свеќици
1996 – Почнува да се снабдува фабриката ŠKODA AUTO  OEM со свеќици и сензори за брзина
1998 – Се добива сертификат QS-9000 и VDA 6.1
1999
Компанијата е рангирана помеѓу најдобрите снабдувачи на VW и помеѓу “CZECH 100 BEST” (Чешките 100 најдобри)
2000 – Се добива сертификатот EMS-ISO 14 001
2001
Почнува да се снабдува фабриката Lamborghini Motori Marina OEM со свеќици
SAGEM OEM свеќици за мали земјоделски машини
– AUTOVAZ OEM
свеќици
– GAZ OEM
свеќици
2002 – Започнува со производство на втората генерација BRISK Premium LGS свеќици
– Почнува да се снабдува фабриката VW со сензори
2003 – Добитник на сертификат ISO/TS 16949
2004 –
Го проширува производниот програм со BRISK IRIDIUM PREMIUM RACING свеќиците
– Почнува да се снабдува Renault-Dacia, GM, SEAT OEM со свеќици и VOLVO POWERTRAIN OEM со сензори
2005Започнува да дистрибуира свеќици во САД (BRISK USA Enterprise L.L.C.)
2006
Компанијата добива признание ” Original parts Supplier for Škoda Auto ” (Снабдувач со оригинални делови за Шкода Ауто)
– Основа нова производна линија – свеќици A-LINE и греачи EXCLUSIVE
– Почнува со испорака на ABS сензори за новите автомобили Škoda Roomster
– Пуштена е во погон уште една производна линија
FLEX
2007 – Иновација со свеќиците DOX15LE-1 за фабриката на VW
2009 –
Пуштена е во погон производната линија за производство на централни и бочни електроди од бакар
– Извршена е
ресертификација со системот за управување со квалитетот во рамките на ISO/TX 16949:2009 стандардот по секторите на друштвото DEKRA
2010 –
Развиен е нов асортиман на свеќици за современи мотори BRISK Iridium Premium Plus
– Развиена е и тестирана е нова свеќица за картинг
BRISK Iridium D10IR
– Остварена е успешна соработка со водечките чешки мотокрос и ендуро возачите
– Извршена е успешна имплементација BRISK свеќиците како добавувач кој е во состојба да ги снабди Renault-Nissan со производен програм сензор
– Започнато е сериско снабдување на фабриката VW START STOP со сензори за нивните мотори
– Почнува да работи на развој на сензори за радилица и брегасти за нова серија модуларни мотори на VW

Leave a comment